CRITERII LEGALE DE STABILIRE A CUANTUMULUI PENSIEI DE INTRETINERE
CRITERII LEGALE DE STABILIRE A CUANTUMULUI PENSIEI DE INTRETINERE
Sediul materiei:
Art. 499 C.civ – Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
Art. 529 C.civ – Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Art. 530 C.civ – Modalităţile de executare
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
Intrebarilor cele mai frecvente intervenite in aceasta materie le voi da raspunsul sintetic in cele ce urmeaza:
- Procentul prevazut de lege este un procent maximal (art.529 dispune „ pana la….”), ceea ce insemna ca – in functie de imprejurarile concrete ale spetei (de regula cuantumul veniturilor parintelui, dar si nevoile minorului) suma stabilita cu titlu de pensie poate fi si inferioara procentului de ¼ din venit
- Plata pensie se face in principal in natura (art.530 alin.1) si doar „ Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani”.
- Atunci cand vorbim de un cuantum al pensiei, legea opereaza cu 2 notiuni distincte dar corelative si anume: veniturile parintelui, dar si nevoile concrete ale minorului. Prin urmare daca valoarea pensiei stabilita prin raportare la procentul legal excede cu mult nevoilor minorului (avand in vedere ca in prezent exista si venituri care depasesc 2.000 euro), pensia va fi stabilita in raport corelativ cu necesitatile efective ale copilului.
- De cele mai multe ori in practica se omite a se discuta si despre contributia corelativa si solidara a celuilalt parinte, conform legii (art.499 C.civ). In opinia mea, e necesara cuantificarea acesteia (chiar si estimata si teoretica) pentru a nu se ajuge in situatia in care numai contributia parintelui nerezident sa fie suficienta pt a intretine nu numai copilul ci si celalalt parinte. De exemplu, la un salariu de 10.000 lei, cuantumul legal al pensiei de intretinere datorata pt un copil ar fi de 2.500 lei, ceea ce poate parea o suma rezonabila. Insa – daca cuantificam si avem in vedere si contributia, chiar in natura, a celuilalt parinte se ajunge de multe ori si la dublarea acestei sume care evident ca excede nevoile efective ale unui minor fara probleme deosebite de sanatate, sa spunem.
- La stabilirea cuantumului pensiei trebuie sa se aiba in vedere si cheltuielile parintelui rezident cu minorul in timpul programului de vizita si al vacantelor, care de multe ori ajung sa dubleze cuantumul pensiei. De asemenea trebuie avute in vedere si celelalte obligatii pecuniare ale debitorului pensiei (de multe ori vorbim despre rate, chirii, probleme de sanatate, alte persoane aflate in ingrijirea acestuia), instanta de tutela fiind chemata sa cantareasca fiecare situatie concreta si sa decida in raport de interesul minorului, pastrand insa echilibrata balanta intre drepturile si obligatiile partilor.
Av.GABRIELA GERBER