DESPRE DELEGAREA TEMPORARA A AUTORITATII PARINTESTI
Avand in vedere numarul tot mai mare al copiilor cu unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate, Guvernul a modificat si completat in anul 2013 Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, introducandu-se o sectiune destinata protectiei copilului cu parinti plecati la munca in strainatate. Aceasta sectiune vizeaza obligatia parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, sa notifice serviciile publice de asistenta sociala cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara si sa delege temporar exercitarea autoritatii parintesti.
Desi in vigoare de 3 ani, procedura este foarte putin cunoscuta in randul opiniei publice, insa ea s-a dovebit deosebit de utila in situatiile in care ar fi fost necesara prezenta parintelui. Procedura nu este una greoaie si in practica instantele judeca foarte rapid astfel de cereri, legea detaliind toate conditiile de admitere a unei astfel de actiuni.
EXTRAS din Legea nr.272/2004 republicata privind protectia si promovarea drepturilor copilului
Sectiunea 4 – Protectia copilului cu parinti plecati la munca in strainatate
Art.104
(1) Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.
(2) Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.
(3) Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(4) Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile si tutorelui, precum si in cazul in care ambii parinti urmeaza sa plece la munca intr-un alt stat.
Art.105
(1) Persoana desemnata conform art. 104 alin. (2) trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba minimum 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.
(2) Serviciile publice de asistenta sociala organizate la nivelul municipiilor, oraselor, comunelor asigura persoanelor desemnate consiliere si informare cu privire la raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului pe o perioada de 6 luni.
(3) Instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei parintilor, dar nu mai mult de un an, catre persoana desemnata potrivit art. 104 alin. (3).
(4) Acordul persoanei careia urmeaza sa-i fie delegata autoritatea parinteasca se exprima de catre aceasta personal, in fata instantei.
(5) La cerere se ataseaza acte din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1).
(6) Cererea se solutioneaza in procedura necontencioasa, potrivit Codului de procedura civila. Solutionarea cererii de delegare a drepturilor si indatoririlor parintesti se face in termen de 3 zile de la depunerea acesteia.
(7) Hotararea va cuprinde mentionarea expresa a drepturilor si indatoririlor care se deleaga si perioada pentru care are loc delegarea.
(8) Pentru situatia prevazuta la alin. (2), dupa ce instanta hotaraste delegarea drepturilor parintesti, persoana in sarcina careia cad ingrijirea si cresterea copilului trebuie sa urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situatii de conflict, neadaptare sau neglijenta in realtia cu minorul.
(9) Instanta de judecata va comunica o copie a hotararii de delegare primarului de la domiciliul parintilor sau tutorelui, precum si primarului de la domiciliul persoanei careia i se acorda delegarea autoritatii parintesti.
Av.GABRIELA GERBER
Va multumesc pt informatiile oferite in materia custodiei copiilor si pensiei de intretinere.
Oricand va stam la dispozitie pe mail sau telefonic. Mult succes !
Care este diferenta intre divortul in fata notarului si in instanta? Va multumesc.
Divortez si vreau sa intreb daca partajul trebuie facut deodata cu divortul sau se poate face la o alta data.
Mai intai hotararea de divort trebuie sa ramana definitiva si apoi puteti face partajul voluntar la notar sau in instanta de judecata. Pentru detalii concrete (costuri, durata, acte necesare, procedura) va stam la dspozitie pe mail sau telefonic pentru o consultatie.
Am divortat acum cativa ani si procesul prin care am trecut ar fi fost cat se poate de greu si lung fara ajutorul unui avocat.
In orice domeniu, un ajutor specializat face diferenta.
Daca un parinte care a plecat la munca in strainatate si drepturile parintesti au fost delegate catre o alta persoana pe o perioada de un an, dar se intoarce dupa numai 7 luni, isi poate exercita drepturile parintesti la intoarcere?
Da binenteles, rolul delagarii este de a exercita autoritatea parinteasca in lipsa parintelui. Daca parintele s-a intors in tara, o astfel de delegare nu isi mai are obiect, chiar daca nu a trecut acel 1 an pt care a fost incuviintatata.
Am si eu o intrebare, daca bunica are delegarea drepturilor părintești ca eu sant plecată n străinătate . Poate sa se duca să-i facă pasaportul nepoatei in locul nostru
Daca exista hotarare judecatoreasca in acest sens, da poate caci exercita deplin drepturile parintesti in lipsa dvs ca parinti.
Multumesc foarte mult
Buna seara.Am o intrebare,daca fostul soț m.a dat in judecata pt a ma decade din drepturi si dosarul este pe rol mai pot prelungi delegarea temporară a autorității părintești între mine și mama?va multumesc pentru raspuns
Binenteles ca puteti prelungi delegarea autoritatii parintesti atata timp cat nu exista o hotatare definitiva in dosarul promovat de fostul dvs sot.
Banuiesc ca acolo e vorba despre o solicitare de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti si nu de o decadere din drepturi (caci pt acest tip de actiune calitatea procesual activa – adica cel care poate promova actiunea – nu apartine tatalui si reprezentantilor Protectiei Copilului).
Va sfatuiesc sa va faceti apararile necesare in dosarul promovat de fostul sot, cel mai adecvat printr- un avocat mai ales ca sunteti plecata in strainatate si mama dvs cel mai probabil are nevoie de sprijin si indrumare.
Va doresc mult succes !
Av.Gabriela GERBER