INCETAREA REGIMULUI MATRIMONIAL AL SOTILOR

 In Blog

O importanta deosebita atat practica cat si teoretica prezinta data incetarii regimului matrimonial care – intre soti – este data introducerii cererii de divort conform art.385 C.civ. Spre deosebire de momentul desfacerii casatoriei care are loc la data ramanerii definitive a hotararii prin care s-a pronuntat divortul, moment de la care inceteaza casatoria si toate efectele nepatrimoniale ale acesteia referitoare la numele fostilor soti, la obligatiile personale, vocatia succesorala reciproca etc.
Stabilirea datei incetarii regimului matrimonial influenteaza natura juridica a bunurilor achizitionate, a creantelor dobandite sau a datoriilor contractate de un sot dupa aceasta data, care vor fi considerate proprii in sensul art.340 C.civ, indiferent de regimul matrimonial aplicabil.
Prevederea legala mentionata anterior nu va afecta insa drepturile tertilor de buna credinta care contracteaza cu sotii in aceasta perioada (intre data depunerii cererii de divort si data ramanerii definitive a sentintei de divort). Fata de aceste persoane (tertii de buna-credinta) se aplica regulile specific regimului matrimonial sub care sotii sunt casatoriti.
Asadar – fata de terti – incetarea regimului matrimonial devine opozabila de la momentul efectuarii formalitatilor prevazute de lege, inclusiv mentiunile pe actul de casatorie conform art.387 C.civ.
Dispozitia legala conform careia regimul matrimonial inceteaza intre soti de la data depunerii cererii de divort se aplica si in cazul procedurii divortului la notar sau la oficiul starii civile.

Av.Gabriela GERBER

Recent Posts

Leave a Comment

Contact

Start typing and press Enter to search