POATE FI MOSTENIT UN CONT FACEBOOK ?
POATE FI MOSTENIT UN CONT FACEBOOK ?
Ce se întâmplă cu contul de Facebook al unei persoane decedate? Această întrebare a ridicat serioase probleme juridice de succesiune digitala într-un proces desfăşurat în Germania in anul 2015, prin care o mama în calitate de moştenitoare legală a fiicei sale decedate a chemat in judecata Facebook pt a i se recunoaste dreptul legal la mostenirea contului de Facebook.
Conform hotararii instantei, părinţii au dobândit dreptul de a accesa contul de Facebook al copilului decedat. Cu privire la considerentele hotărârii, instanţa a reţinut faptul următor: contractul digital de utilizare a reţelei Facebook, încheiat de către fiica reclamantei, este asimilat oricărui alt act juridic generator de drepturi şi obligaţii aflat în patrimoniul succesoral. O diferenţă de tratament juridic între patrimoniul digital şi cel „analog” al persoanei defuncte nu ar putea fi justificată, neputându-se ajunge la situaţia în care scrisorile şi jurnalul personal, indiferent de conţinutul lor, ar putea fi lăsate ca moştenire, în timp ce poşta electronică e-mail sau mesajele private de pe reţelele de socializare, cum este şi Facebook, nu ar putea fi încadrate în aceeaşi categorie.
S-a mai reţinut că, în calitatea lor de administratori ai patrimoniului copilului minor, părinţii sunt îndrituiţi încă din timpul vieţii copilului să recurgă la eventuale încălcări ale drepturilor personale ale acestuia. Având în vedere toate drepturile şi îndatoririle aferente autorităţii părinteşti, aceştia din urmă au dreptul să ştie cum şi despre ce copilul lor minor comunică pe internet, atât în timpul vieţii cât şi după decesul său. Conform raţionamentului utilizat de către instanţa de judecată, accesul părinţilor la cronologia şi discuţiile private ale fiicei lor cu alte persoane, cu atât mai mult după decesul acesteia, nu putea aduce atingere nici datelor cu caracter personal ale partenerilor de conversaţie respectivi.
Facebook a declarat insa recurs împotriva acestui verdict, sustinand că ar fi afectați și alți utilizatori ai rețelei sociale care au schimbat mesaje cu fata decedată, care ar fi trebuit să rămână private.
Instanta superioara a finalizat in 2017 dosarul, prin respingerea actiunii parintilor minorei, retinand in motivare ca dreptul la telecomunicații private este mai important decât cel la moștenire și că obligația părinților de a proteja drepturile fiicei lor a încetat odată cu moartea ei.
Cu toate acestea, inca din anul 2015 compania Facebook a introdus o noua optiune prin care ofera utilizatorilor sai posibilitatea de a decide ce se intampla cu conturile lor dupa ce mor. Optiunea permite utilizatorilor sa desemneze o persoana care va putea accesa contul lor dupa data decesului. Noua optiune, numita “legacy contact”, se gaseste in meniul Facebook la setarile de securitate. Alternativ, utilizatorii pot opta sa le fie sters contul dupa ce trec in nefiinta. Totuși persoana care „moștenește” contul nu poate posta din numele „decedatului”, nu poate citi mesajele si nu poate schimba alte setari ale contului. Acesta poate doar schimba imaginea principală și de copertă.
Av.Gabriela GERBER
Oare imi puteti explica si mie cat mai simplu despre partaj?
Care este diferenta intre divortul in fata notarului si in instanta? Va multumesc.
Va putem explica cu siguranta, insa va trebui fie sa ne adresati in scris – pe mail – intrebarile dvs, fie sa sunati pt a programa o consultatie.