RELATIILE PERSONALE DINTRE COPIL SI PARINTELE LA CARE ACESTA NU LOCUIESTE
RELATIILE PERSONALE DINTRE COPIL SI PARINTELE LA CARE ACESTA NU LOCUIESTE
Interesul superior al copilului implica mentinerea unor legaturi afective care sa conduca la existenta unei vieti de familie cu ambii parinti. Atingerea acestui deziderat presupune in mod necesar coabitarea copilului cu fiecare dintre parinti pe o durata de timp suficient de indelungata.
In respectarea interesului superior al copilului, instanta de judecata este suverana in a stabili care este modalitatea cea mai buna pentru minori in derularea programului de vizitare stabilit in favoarea parintelui care nu locuieste cu minorii.
Legatura personala dintre parinte si copilul sau constituie atat un drept al copilului, cat si un drept al parintelui la care nu locuieste copilul. Acest drept este consacrat atat in legislatia nationala (art.262(2), art.375(2), art.401(1), art.438(1), art.492, art.496(5), art.512(2) C.civ, art.919(1) lit.a Cpc, art.17-22 Lg272/2004 republicata), cat si in legislatia europeana (Conventia asupra relatiilor personale care privesc copii, ratificata de tara noastra prin Lg.87/2007).
Interesul copiilor prezinta un dublu aspect: pe de o parte sa se garanteze copiilor o evolutie intr un mediu sanatos, stabil pe cat posibil, pe de alta parte sa se mentina legaturile cu familia din dezideratul de a creste un copil echilibrat emotional.
S a decis deja in practica nationala, dar si europeana ca posibilitatea parintelui si a copilului de a se bucura reciproc de compania celuilalt reprezinta un element fundamental al vietii de familie ( chiar in conditiile in care relatia dintre parinti s a rupt), iar masurile nationale care stanjenesc aceasta posibilitate reprezinta o ingerinta nejustificata in dreptul protejat de art.8 din Conventia europeana a drepturilor omului.
Notiunea de “ interes al copilului ” are insa un caracter complex, interesul fiind legat de varsta acestuia, de ocupatia si comportamentul parintilor, de atasamentul copiilor fata de parinti, de interesul pe care acestia l au manifestat anterior fata de minor, de legaturile afective stabiite intre parinti si copii, de posibilitatile materiale ale parintilor, de disponibilitatea afectiva si emotionala si de a colabora cu celalalt parinte. Se mai pot adauga astfel de criterii in functie de situatia complexa a fiecarei familii in parte.
Instanta, in respectarea principiului interesului superior al minorului, este suverana in a stabili care este modalitatea cea mai buna pt minori in derularea programului de vizitare stabilit in favoarea parintelui nerezident. Dreptul de a avea legaturi personale cu minorul trebuie exercitat in asa fel incat sa nu aiba o influenta negativa asupra dezvoltarii minorului. In analiza intinderii in concret a acestui program, instanta trebuie sa aiba in vedere varsta minorului, starea sa de sanatate, nevoile sale de hrana si odihna, programul sau zilnic obisnuit, conditiile de locuit ala parintelui la care nu se afla copilul, programul de munca, disponibilitatea afectiva, comportamentul anterior vis a vis de minor.
O prevedere destul de putin cunoscuta – asa cum am observat in discutiile cu clientii mei – este obligatia parintelui la care copilul locuieste de a sprijini mentinerea relatiilor personale ale copilului cu celalalt parinte (art.18 alin.3 Lg 272/2004), de multe ori un deziderat greu de atins in realitate ca urmare a tensiunilor acumulate, a frustrarilor si reprosurilor reciproce intre adulti.
Deoarece cei care divorteaza sunt sotii, copii nu trebuie – in masura posibilului – sa resimta aceasta ruptura, instituirea unui program de relatii personale urmand tocmai acest deziderat. Respectarea interesului superior al copilului inseamna tocmai a i asigura acestuia un contact cu parintii sai cat mai apropiat de cel avut inainte de separarea parintilor. Orice nesocotire a acestui principiu lasa urme asupra propriilor copii pe care cu totii ni i dorim adulti echilibrati, de multe ori tensiunile si conflictele dintre parinti transformand copilul in instrument de razbunare sau santaj.
AV.GABRIELA GERBER