GHIDUL DIVORTULUI

 In Blog

Analiza AvocatNet.ro
Ghidul divortului: Tot ce trebuie sa stie sotii atunci cand vor sa desfaca o casatorie

12 Martie 2014 Mirela Oprea

Divortul poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea unuia dintre soti sau atunci cand continuarea casatoriei nu mai este posibila, toate aceste situatii fiind reglementate de noul Cod civil. In plus, legislatia autohtona prevede ca sotii au de ales intre mai multe variante atunci cand decid sa se desparta: divortul administrativ, care presupune desfacerea casatoriei de catre ofiterul starii civile, divortul la notar, cel in instanta de judecata, precum si divortul la mediator. Afla ce procedura trebuie urmata in fiecare dintre cazuri, ce costuri implica procedurile si cum se realizeaza partajul bunurilor comune.

Divortul este reglementat de noul Cod civil la Capitolul VII, “Desfacerea casatoriei”, care stabileste ca divortul poate avea loc in urmatoarele situatii: prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot; atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila; la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
Actul normativ prevede, totodata, ca sotii au de ales intre mai multe variante: divortul administrativ, care presupune desfacerea casatoriei de catre ofiterul starii civile, divortul la notar, cel in instanta de judecata, precum si divortul la mediator.

“In alegerea tipului de divort conteaza, insa, mai putin motivele de divort, cat situatia concreta a partilor, daca acestia au sau nu minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati”, a declarat, la solicitarea noastra, avocatul Gabriela Gerber, consultant in Forumul AvocatNet.ro.

Divortul cu acordul sotilor

Specialistul a mentionat, de asemenea, ca in alegerea tipului de divort are importanta si daca partile sunt de acord sau nu cu divortul. Prin urmare, continua Gerber, in cazul in care exista acordul sotilor pentru desfacerea casatoriei, atunci acest lucru va putea fi facut fie prin procedura administrativa, fie la notarul public.

“Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii”, se mentioneaza si in noul Cod civil.

Conform acestui act normativ, procedura administrativa presupune adresarea unei cereri de divort, de catre ambii soti, ofiterului de stare civila de la locul incheierii casatoriei sau de la ultimul domiciliu comun al sotilor. Divortul la starea civila se poate incheia doar daca sotii nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.

In ceea ce priveste divortul in fata notarului public, acesta se va realiza daca sotii convin de comun acord asupra tuturor aspectelor ce privesc desfacerea casatoriei, aspecte referitoare la:

-numele de familie pe care sa il poarte dupa divort
-exercitarea autoritatii parintesti obligatoriu de catre ambii parinti
-stabilirea locuintei copiilor dupa divort
-modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii
-stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
In plus, spre deosebire de divortul la starea civila, divortul la notar se poate incheia chiar si daca exista copii minori.

Potrivit Gabrielei Gerber, in cazul in care, din referatul de ancheta sociala intocmit de catre Autoritatea Tutelara, rezulta ca exercitarea in comun a autoritatii parintesti sau stabilirea locuintei copilului nu este in interesul copilului, atunci notarul public va emite o dispozitie de respingere a cererii de divort. De asemenea, notarul va indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata, care va putea dispune in cauza dupa administrarea probelor utile si necesare in aceste imprejurari.

Notarul va indruma sotii sa se adreseze instantei si in cazurile in care acestia nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort sau daca nu reusesc sa stabileasca de comun acord contributia fiecaruia la cheltuielile de crestere si educare a copiilor.

Important! Sotii nu pot ataca decizia ofiterului de stare civila sau a notarului public de a refuza sa incheie divortul: “Impotriva refuzului ofiterului de stare civila sau notarului public nu exista cale de atac, dar sotii se pot adresa cu cererea de divort instantei de judecata, pentru a dispune desfacerea casatoriei prin acordul lor sau in baza unui alt temei prevazut de lege”, se precizeaza in NCC.

Atat in procedura administrativa, cat si in cea desfasurata in fata notarului public, partile vor depune personal cererea (prin exceptie, in fata notarului public si prin mandatar cu procura autentica), se va acorda un termen de reflexie de 30 de zile, termen la care partile se vor prezenta personal si se va verifica mentinerea consimtamantului liber si neviciat al sotilor in desfacerea casatoriei.

“In cazul in care se constata indeplinite conditiile de desfacere a casatoriei, atat ofiterul de stare civila cat si notarul public elibereaza certificatul de divort fara a se face nicio mentiune cu privire la culpa sotilor in desfacerea casatoriei”, puncteaza Gabriela Gerber.

Avocatul mentioneaza, in continuare, ca divortul prin acordul sotilor, cu sau fara minori, poate fi realizat si direct in fata instantei de judecata de la ultimul domiciliu comun al sotilor, dupa parcurgerea procedurii prealabile a informarii privind beneficiile medierii. Despre sedinta de informare privind medierea puteti citi AICI mai multe.

Astfel, explica mai departe Gerber, daca ambii soti se prezinta la informarea despre mediere, dar nu ajung la niciun acord sau doar sotul reclamant se prezinta, atunci mediatorul va elibera fie un certificat de informare, fie un proces-verbal, procedura gratuita conform legii.

In schimb, daca partile ajung la un acord, vor incheia un contract de mediere, vor plati un onorariu negociat mediatorului si se va intocmi un acord de mediere.

“Acest acord va trebui, insa, supus ratificarii de catre instanta de judecata, nefiind suficient doar simplul acord de mediere, care are doar valoarea unui inscris sub semnatura privata. Ceea ce inseamna ca doar prezenta la mediator nu finalizeaza procedura divortului”, subliniaza specialistul contactat de noi.

Prin urmare, sotii vor depune, mai departe, o cerere semnata de amandoi, care trebuie sa cuprinda o serie de mentiuni stipulate de NCC, mentiuni obligatorii a caror lipsa este sanctionata cu nulitatea cererii.

“In cursul judecarii cererii, sotii se vor putea impaca oricand. De asemenea, vor putea conveni de comun acord asupra tuturor sau doar a unora dintre aspectele divortului (nume, program vizita, pensie de intretinere, locuinta minorului), caz in care intelegerea lor va imbraca fie forma unei tranzactii, fie pe cea a unui acord de mediere”, subliniaza Gabriela Gerber.

Instanta de judecata, singura varianta pentru sotii care nu se inteleg

In cazul in care sotii nu sunt de acord cu divortul, singura varianta pentru desfacerea casatoriei ramane instanta de judecata. Motivele de divort sunt prevazute de noul Cod civil:atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Instanta va pronunta divortul din culpa sotului parat atunci cand, din cauza unor motive temeinice, imputabile acestuia, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Mai mult chiar, dupa cum explica avocatul, instanta poate pronunta divortul din culpa ambilor soti, chiar atunci cand numai unul dintre ei a facut cerere, daca din dovezile administrate reiese ca amandoi sunt vinovati de destramarea casatoriei.

In schimb, daca paratul nu a formulat cerere reconventionala, iar din dovezile administrate rezulta ca numai reclamantul este culpabil de destramarea casatoriei, cererea acestuia va fi respinsa ca neintemeiata, mentioneaza Gabriela Gerber.

Atunci cand sotii sunt separati in fapt de cel putin 2 ani, oricare dintre ei va putea cere divortul, asumandu-si responsabilitatea pentru esecul casatoriei. “In acest caz, instanta ve verifica existenta si durata despartirii in fapt si va pronunta divortul din culpa exclusiva a reclamantului”, puncteaza specialistul.

Nu in ultimul rand, atunci cand divortul este cerut pentru ca starea sanatatii unuia dintre soti face imposibila continuarea casatoriei, instanta va administra probe privind existenta bolii si starea sanatatii sotului bolnav si va pronunta divortul, fara a face mentiune in hotarare despre culpa pentru desfacerea casatoriei.

Cum se realizeaza partajul bunurilor?

In ceea ce priveste partajul bunurilor comune ale sotilor, acesta va putea fi facut fie odata cu divortul, fie ulterior, dupa obtinerea certificatului de divort sau ramanerea definitiva a sentintei de divort, dupa cum a mentionat Gabriela Gerber.

Conform noului Cod civil, regimul matrimonial inceteaza intre soti inca din momentul depunerii cererii de divort sau, in cazul divortului prin acord, de la data separatiei in fapt a sotilor, daca se solicita aceasta.

Ca si act juridic, sotii vor incheia actul de lichidare a regimului matrimonial, cu respectarea formelor cerute de lege, urmat, la libera lor apreciere, de partajul bunurilor comune si de regulariarea datoriilor, insa incetarea propriu-zisa a regimului matrimonial nu va mai fi conditionata de acesta.

“Partajul va putea fi cuprins si intr-un eventual acord de mediere sau intr-o tranzactie depusa si semnata in fata judecatorului investit cu solutionarea cauzei”, a declarat avocatul.

Care este cea mai “ieftina” varianta de divort?

Potrivit Gabrielei Gerber, cele mai mici costuri sunt cele ale divortului pe cale administrativa in fata ofiterului de stare civila.

Pentru celelalte doua variante, cea a divortului la notar si cea a divortului in instanta, costurile sunt variabile in functie de onorariul notarului si al eventualului avocat angajat sa reprezinte sotii in instanta.

In plus, in fata instantei se vor achita si taxe judiciare de timbru. Mai precis, potrivit OUG nr. 80/2013, tarifele taxei judiciare de timbru sunt diferite, in functie de motivele divortului prevazute de Codul Civil la art. 373:

Art. 373. – Divortul poate avea loc:
a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Astfel, in cazul in care cererea de divort este introdusa prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot, taxa judiciara de timbru va fi de 200 lei.

Pretul taxei va fi mai mic, de 100 lei, atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Tot 100 lei costa taxa pentru cererea de divort a unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.

Actul normativ stabileste, de asemenea, ca pentru cererea introdusa de unul dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, tariful taxei judiciare de timbru va fi de 50 lei.

Acelasi tarif, 50 lei, se aplica pentru cererea privind acordarea despagubirilor sau pentru stabilirea prestatiei compensatorii.

In ceea ce priveste cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divort si care au ca obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane decat parintii de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei, actul normativ publicat recent prevede un tarif de 20 lei pentru fiecare cerere.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_36486/Ghidul-divortului-Tot-ce-trebuie-sa-stie-sotii-atunci-cand-vor-sa-desfaca-o-casatorie.html#ixzz2vjfS2ard
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Recent Posts
Comments
  • Alex Stan
    Răspunde

    Am divortat acum cativa ani si procesul prin care am trecut ar fi fost cat se poate de greu si lung fara ajutorul unui avocat.

Leave a Comment

Contact

Start typing and press Enter to search