OBLIGATIA DE INTRETINERE CE INCUMBA PARINTELUI NEREZIDENT NU DEPINDE DE NUMARUL DE ZILE IN CARE PARINTELE ARE STABILIT PROGRAM DE VIZITARE

 In Blog

OBLIGATIA DE INTRETINERE CE INCUMBA PARINTELUI NEREZIDENT NU DEPINDE DE NUMARUL DE ZILE IN CARE PARINTELE ARE STABILIT PROGRAM DE VIZITARE

Contrar a ceea ce se crede, obligatia de intretinere ce incumba parintelui nerezident nu depinde de numarul de zile in care parintele nerezident are stabilit program de legaturi personale cu copii, cu preluarea acestora la domiciliul lui.

In relatia parinte-copil obligatia de intretinere decurge din raportul de filiatie si este – fata de parintele debitor – o forma de manifestare a obligatiilor ce compun exercitiul autoritatii parintesti.

Astfel, in contextul indatoririi de a-l creste pe copil in conditii care sa asigure dezvolarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala in mod armonios, conform art 488 alin 1 C civ parintele are datoria si de a raspunde in mod adecvat nevoilor materiale ale minorului, precum cele cu hrana, educarea, dezvoltarea aptitudinala, iar intre parinti obligatia e solidara iar nu divizibila.

Or, daca instantele ar da eficienta sustinerilor tatalui, obligatia ar deveni divizibila, in functie de numarul de zile pe care fiecare parinte il petrece cu copilul.

Intinderea acestei obligatii este jalonata de dispozitiile art 529 C civ prin 2 repere: nevoile concrete si efective ale minorului si posibilitatile reale ale parintelui.

                                          (Sentinta civila nr 18067/2021 a Judecatoriei Sector 4)

Recent Posts

Leave a Comment

Contact

Start typing and press Enter to search